Online Bestellen

FAQ: Tulpen

De Tulp is een bloem met een rijke geschiedenis. Het wordt gezien als een typisch Nederlandse bloem, ook wel als de nationale bloem. De oorsprong ligt echter in het Verre Oosten, waarschijnlijk de omgeving van Iran of Turkije. De tulp is wellicht de bloem waar het meeste over is geschreven. In 1554 verschenen in West Europa de eerste geschriften over de tulp. Rond 1560 kwamen de eerste tulpen in Europa in bloei. Rond 1570 kwam de tulp in de Nederlanden terecht, waarschijnlijk onder invloed van de beroemde plantkundige Carolus Clusius.

Nederland is beroemd om zijn gecultiveerde tulpen en is een van de meest dominante exportlanden van tulpen en tulpenbollen. Traditioneel wordt in de lente in de Keukenhof in Lisse een expositie gemaakt van miljoenen tulpen die vooral door toeristen goed wordt bezocht.

De tulp maakt gemakkelijk sports (nieuwe soorten) en daardoor nam het aantal soorten snel toe. Ook het kleurengamma werd groter, evenals de variatie in vormen.

Tulpen groeien goed in de tuin en sommige soorten zijn ook geschikt voor verwildering. De planttijd is het najaar oktober en november. Ze komen ca. 8 cm. diep in de grond en ca. 10 cm uit elkaar. Tulpen die we in de grond overhouden moeten dieper staan, ca. 15 tot 20 cm. Tulpen bloeien van nature in de tuin rond april. Tulpen zijn ook geschikt om in de kamer of kas in bloei te trekken. Met de hedendaagse technieken en koelsystemen kan de tulp in feite het hele jaar in bloei komen. Als snijbloem is de tulp zeer gewild. Er zijn vele soorten verkrijgbaar. De bloeitijd ligt tussen 5 en 7 dagen. Een schone vaas, schoon water en speciale tulpenchrysal verlengen de levensduur.

Verzorgingstips:

  • Gebruik kraanwater op kamertemperatuur.
  • Altijd de stengels schuin afsnijden en in een schone vaas plaatsen.
  • Tulpen kunnen slecht tegen zon en warmte. Kies daarom een koele niet zonnige standplaats.
  • Vermijd rijpend fruit in de buurt van de tulpen.
  • Net als bij alle andere bloemen zal het ethyleengas dat daarbij wordt geproduceerd de tulp sneller doen verouderen.