Online Bestellen

Verzorging van bloemen

Wilt u weten hoe u bloemen goed verzorgt? Hier vindt u het antwoord!

Op deze pagina vindt u verzorgingstips voor uw bloemen. Klik op een item en de verzorgingstip komt eronder te staan..

 • Gerbera of Germini

  De Gerbera of Gemini heeft zijn oorsprong in Azië, Zuid-Amerika en Tasmanië. De Leidse botanicus Gronovius heeft de plant in 1737 ontdekt en deze vernoemd naar zijn collega, Traugott Gerber, een Duitse arts.

  Gezien de decoratieve kracht en veelzijdigheid van de toepassing van de Gerbera in zowel boeketten als in een compositie van alleenstaande bloemen, worden ook regelmatig nieuwe variëteiten ontwikkeld.

  De kleurenvariatie is heel groot, maar de meest geliefde zijn oranje, geel, rood, paars, zalm, wit, roze en tweekleurig. De lange stengels van de gerbera zijn behaard, waardoor ze er wollig uitzien en zacht aanvoelen. De bloemen bloeien aan het einde van de bladloze stengel en hebben een doorsnee van 12 – 16 centimeter.

  Verzorgingstips:

  • Zet gerbera’s in een goed schoongemaakte vaas.
  • Snijd de stelen schuin af (voorzichtig wegens de tere steel).
  • Houd tijdens het schikken rekening met het omhoog groeien van Gerbera’s in de vaas.
  • Zorg voor een niet te hoog waterniveau in verband met gevoeligheid voor rot in de stengel.
  • Houd de bloem verwijderd van tocht, warmte, zon en rijpend fruit.
  • Ververs zonodig het water en snijd dan opnieuw de stelen aan.
 • Chrysant

  De Chrysant heeft bij veel mensen een wat saai imago, maar toch is het één van de meest verkochte bloemen. Het is dan ook een bloem die zich heel goed laat verwerken in de meest uiteenlopende boeketten. De naam van de bloem komt uit het Grieks: “chrusos” betekent goud en “anthemon” betekent bloem.

  De kleuren zijn talrijk; van geel, wit, crème, roze, groen, rood, oranje, paars, brons, tot allerlei tweekleurige varianten. De bloemgrootte loopt uiteen van 1 tot 14 centimeter. Het hart van de bloem heeft buisvormige bloemetjes. Daaromheen liggen platte schutblaadjes in kransvorm. De vlezige en wat grillig gevormde bladeren staan verspreid langs de stevige steel van de bloem.

  Verzorgingstips:

  • Laat net gekochte chrysanten zich eerst een paar uur goed vol zuigen in schoon water.
  • Zorg voor een schone vaas.
  • Voeg snijbloemenvoedsel toe aan het schone vaaswater.
  • Snijd met een scherp mes de stelen schuin af. Verwijder overtollig blad.
  • Ververs het water eenmaal per week en snijd dan ook de stelen opnieuw af.
  • Vermijd een plek in de zon.
 • Tulpen

  De Tulp is een bloem met een rijke geschiedenis. Het wordt gezien als een typisch Nederlandse bloem, ook wel als de nationale bloem. De oorsprong ligt echter in het Verre Oosten, waarschijnlijk de omgeving van Iran of Turkije. De tulp is wellicht de bloem waar het meeste over is geschreven. In 1554 verschenen in West Europa de eerste geschriften over de tulp. Rond 1560 kwamen de eerste tulpen in Europa in bloei. Rond 1570 kwam de tulp in de Nederlanden terecht, waarschijnlijk onder invloed van de beroemde plantkundige Carolus Clusius.

  Nederland is beroemd om zijn gecultiveerde tulpen en is een van de meest dominante exportlanden van tulpen en tulpenbollen. Traditioneel wordt in de lente in de Keukenhof in Lisse een expositie gemaakt van miljoenen tulpen die vooral door toeristen goed wordt bezocht.

  De tulp maakt gemakkelijk sports (nieuwe soorten) en daardoor nam het aantal soorten snel toe. Ook het kleurengamma werd groter, evenals de variatie in vormen.

  Tulpen groeien goed in de tuin en sommige soorten zijn ook geschikt voor verwildering. De planttijd is het najaar oktober en november. Ze komen ca. 8 cm. diep in de grond en ca. 10 cm uit elkaar. Tulpen die we in de grond overhouden moeten dieper staan, ca. 15 tot 20 cm. Tulpen bloeien van nature in de tuin rond april. Tulpen zijn ook geschikt om in de kamer of kas in bloei te trekken. Met de hedendaagse technieken en koelsystemen kan de tulp in feite het hele jaar in bloei komen. Als snijbloem is de tulp zeer gewild. Er zijn vele soorten verkrijgbaar. De bloeitijd ligt tussen 5 en 7 dagen. Een schone vaas, schoon water en speciale tulpenchrysal verlengen de levensduur.

  Verzorgingstips:

  • Gebruik kraanwater op kamertemperatuur.
  • Altijd de stengels schuin afsnijden en in een schone vaas plaatsen.
  • Tulpen kunnen slecht tegen zon en warmte. Kies daarom een koele niet zonnige standplaats.
  • Vermijd rijpend fruit in de buurt van de tulpen.
  • Net als bij alle andere bloemen zal het ethyleengas dat daarbij wordt geproduceerd de tulp sneller doen verouderen.
 • Wat moet ik doen als ik met mijn bloemen thuis kom?

  Laat de bloemen niet te lang droog liggen. Zet ze bij ontvangst direct in het water totdat u de bloemen op een vaas zet.

 • Hoe zet ik mijn bloemen op een vaas?

  Haal beschadigd blad weg. Ook het blad wat in het water komt te staan. Dit gaat namelijk rotten.

  Snij de stelen schuin af. Gebruik hiervoor een scherp aardappelschilmesje dat u alleen voor de bloemen gebruikt! Snijden is beter dan knippen. Met knippen knijpt u als het ware de haarvaatjes van de steel dicht. Deze kunnen hierdoor niet goed water opnemen.

  Zet bloemen in een schone vaas of emmer. Deze kunt u het beste schoonmaken met chloor, zodat alle bacteriën dood zijn. Geen metaalachtige vazen of emmers want in combinatie met snijbloemenvoedsel geeft dit roestvorming. Zet de bloemen in een vaas met handwarm water (niet ijskoud of warm) en ververs het regelmatig. Gebruik ook snijbloemenvoedsel dat voor alle bloemen bruikbaar is.

 • Hoe blijven mijn bloemen langer goed?

  De eerste dagen gebruiken bloemen veel water. Ververs het water dan ook om de dag.

  Verwijder de bloemen die niet meer goed zijn uit de vaas. Deze vragen de meeste energie en hierdoor krijgen de goede bloemen minder energie.

 • Waar kan ik mijn bloemen het beste neerzetten?

  Zet de bloemen niet in de volle zon of op de tocht. Ook plaatsing in de directe nabijheid van rijp fruit en boven een warmtebron (bijv. verwarming, open haard) kan de veroudering van bloemen versnellen.

 • Waar bezorgt Boetiek Fleur bloemen?

  Boetiek Fleur bezorgt in veel plaatsen rondom de gemeente Pekela. Hiervoor worden wel bezorgkosten (€ 6,50) voor gerekend.
  Deze kosten zijn nooit hoger dan de kosten die worden berekend wanneer wij uw opdracht door moeten sturen naar een andere bloemist.
  Wij bezorgen gegarandeerd in Winschoten, Blijham, Wedde, Alteveer, Veendam, Meeden, Nieuwe Pekela, Boven Pekela
  Een opdracht naar bijvoorbeeld Stadskanaal voeren wij meestal zelf uit zodat u weet dat uw relatie, familie of kennis een boeket van uw eigen vertrouwde bloemist ontvangt.

 • Onze bezorgtarieven

  Onze bezorgtarieven vanaf januari 2019:

  Wij bezorgen vanaf € 7,50 in Oude en Nieuwe Pekela (tot aan Doorsnee)

  Oude Pekela € 1,50 per adres (tot aan café de Grens).
  4 adressen of meer € 1,00 per adres.
  Nieuwe Pekela € 3,00 (café de Grens tot Doorsnee).
  4 adressen of meer € 2,00 per adres.
  Boven Pekela (Doorsnee tot Stadskanaal) € 6,50  (met minimale bestelopdracht van € 16,50)
  Buiten Oude Pekela € 6,50 (met minimale bestelopdracht van € 16,50).

   

 • Onze bezorgtijden

  Onze normale bezorgtijden zijn ´s morgens tussen 10.30 en 12.00 uur en ´s middags tussen 15.30 en 18.00 uur. In de praktijk hanteren wij veelal ruimere bezorgtijden om u als klant zoveel mogelijk van dienst te zijn. Tijdens bijzondere dagen zoals Valentijnsdag, Moederdag en de dagen voorafgaande aan de kerst kunnen wij de door u gevraagde bezorgtijden niet altijd garanderen.

 • Waarom moet ik een telefoonnummer doorgeven?

  Als u ons een bezorgopdracht geeft, telefonisch of in de de winkel zelf vragen wij om uw telefoonnummer. Soms vinden mensen dit niet prettig maar het kan veel onduidelijkheden wegnemen als wij u kunnen bereiken. Het kan nl. zijn dat het opgegeven adres niet (meer) klopt waardoor wij uw opdracht niet uit kunnen voeren. Of wij kunnen de bezorging niet afgeven omdat de ontvanger net een lang weekend op vakantie is en geen buren heeft, of dat deze de bezorging niet aan willen nemen. In deze gevallen kunnen wij u op de hoogte stellen van de status van uw opdracht.